Gratis Cursus

Google Analytics doelen aanmaken

Alvorens we aan de slag gaan met Google Analytics doelen te implementeren, moeten we eerst goed nadenken wat nu eigenlijk doelen zijn. Waarvoor dienen doelen en waarom zouden we deze implementeren in ons Google Analytics account?

In het boek van Philip Kotler, Principes van de Marketing, staat dat elke onderneming een plan moet hebben met marketingdoelstellingen. Dit is ook van toepassing in online marketing. Net omdat in online marketing alles hypermeetbaar is in tegenstelling tot traditionele marketing.

In deze les leren we:

 Doelen definiëren

 Doelen implementeren in Google Analytics

 Doelen controleren

Google Analytics doelstellingen definiëren

In Google Analytics kunnen we het onderscheid maken tussen verschillende soorten doelen. Zo heb je zachte (micro) of harde (macro) conversies. Het onderscheid zit in de waarde van het doel. Zo heeft een zachte conversie eerder een ondersteunde rol tot een harde conversie.

Zachte conversies:

 • PDF downloaden
 • Bezoek op bepaalde pagina
 • X-aantal pagina’s geraadpleegd
 • X-aantal minuten op website

Harde conversies:

 • Aankopen / bestelling
 • Invullen van formulier

Doelen implementeren in Google Analytics

Ga naar Google Analytics en klik op ‘Beheer‘ en vervolgens op ‘Doelen‘.

google analytics doelen

Hier krijg je de mogelijkheid om een nieuw doel te definiëren en toe te voegen. Hou er rekening mee dat je maximum 20 doelen kunt aanmaken per dataweergave.

google analytics nieuw doel

Je krijgt de optie om jouw doel een naam te geven. Afhankelijk van het type doel (zachte, harde) begin ik met een andere letter. Zo start ik een zachte conversie steeds met ‘A/ ‘ en een harde conversie steeds met ‘B/ ‘. Dit is absoluut niet nodig, maar maakt het voor mezelf wel duidelijker.

google_analytics_doelbeschrijving

Vervolgens moet je het type doel opgeven:

 • Bestemming
 • Duur
 • Pagina’s/schermen per sessie
 • Gebeurtenis (event)
 • Slim doel

doel_ingesteld_google_analytics

Optioneel: je kan jouw ingestelde doelen een bepaalde waarde geven als je dat wil. Stel dat je gemiddeld uit 10 offerte-aanvragen € 5.000 omzet haalt, kan je eenvoudig € 500 per voltooid offerte-aanvraag invullen.

doel_ingesteld

 

Google Analytics doelen verifiëren

In Google Analytics kan je meteen feedback krijgen om te controleren of jouw aangemaakt doel werkt. Dit doen we door in de rapportnavigatie naar ‘Realtime‘ te gaan. Ga daarna naar de tab ‘Conversies

google_analytics_realtime

Historische data in Google Analytics

Heb je al historische data, maar nog nooit Google Analytics doelen ingesteld? Geen nood, je kan heel eenvoudig verifiëren of de aangemaakte doelen werken. Tijdens het aanmaken van een doel klik je op ‘Dit doel verifiëren‘.

doel_verifieren

Google Analytics geeft meteen feedback op basis van alle historische data die voldoet aan jouw vereisten (doel). Je krijgt te zien hoeveel procent voldoet aan de voorwaarden van de afgelopen 7 dagen.

doel_geverifieerd

TESTIMONIAL

Gratis Cursus is ook op smartphone/tablet te raadplegen. Zo kun je waar je maar wil, op een leuke en relaxte manier je vaardigheden verbeteren!

Chloe van dosselaar

Chloë van Dosselaar

Designer

GRATIS UPDATES ONTVANGEN?

  top
  © Gratis Cursus 2020
  X