Gratis Cursus

Regelafstand Word – Interlinie Word

Regelafstand Word – Interlinie Word
Een heel eenvoudige, maar levensnoodzakelijke ‘functie’ in Word is de regelafstand in Word (ook wel interlinie genoemd). Hiermee bepaal je de ruimte tussen bepaalde tekstregels. Het is ook mogelijk om de alinea-afstand aan te passen, deze bepaalt dan weer de ruimte van onder of boven de alinea.

Regelafstand Word

Hoe komt de regelafstand of interlinie tot stand?

De regelafstand wordt in principe uitgedrukt in een procentuele waarde op basis van het gebruikte lettergrootte. Als jouw tekst is opgemaakt in een lettergrootte van 16p en je kiest voor een regelafstand van 1.5 dan krijgt je een regelafstand van 8 punten.

Regelafstand wijzigen

Interlinie WordOm de regelafstand te wijzigingen in jouw Word document, selecteer je de gewenste alinea of het volledige document en ga naar het tabblad “Start” en klik bij “Alinea” op “Regel- en Alinea-afstand”.

Hier kan je de keuze maken tussen verschillende regelafstanden. Wanneer de standaard interlinies niet voldoende zijn voor jouw wensen kan je deze nog verder gaan specifiëren. Ga hiervoor naar “Opties voor regelafstand

Verschillende opties voor de regelafstand/interlinie aan te passen

 • Enkel

De enkel optie voorziet genoeg ruimte om de grootste lettertype op die regel te laten passen. Bovendien geeft het nog net iets meer ruimte, de extra ruimte is afhankelijk van het gebruikte lettertype.

 • Anderhalf

Anderhalf geeft anderhalf keer zo veel ruimte als de enkele regelafstand.

 • Dubbel

Deze optie is vrij vanzelfsprekend, het geeft het veelvoud van de enkele regelafstand.

 • Ten minste

Hiermee stel je een minimale regelafstand in die je nodig hebt voor het grootste lettertype of de grootste afbeelding op de specifieke regel.

 • Exact

Een vaste regelafstand kan ingesteld worden die door jezelf te kiezen is. Word kan deze daarna niet meer aanpassen. Dit is uitgedrukt in “punten” dat je zelf kiest.

 • Meerdere

De meest ingewikkelde optie is de “meerdere” optie. Met deze optie stelt u een regelafstand in die vanaf de enkele regelafstand wordt vergroot of verkleind met het percentage dat u opgeeft. Als u de regelafstand bijvoorbeeld op 1,2 instelt, wordt de afstand met 20 procent vergroot.

Regelstand in Word permanent aanpassen

Regelafstand Permanent WijzigenWanneer je de perfecte regelafstand hebt gevonden voor al jouw documenten kan je deze eenvoudig permanent instellen. Dit doe je door naar het tabblad “Start” te gaan en te klikken  op “Alinea

Bij “Afstand” kies je de perfecte regelafstand die je wenst. Daarna kan je deze opslaan in een sjabloon voor alle documenten. Klik hiervoor op “Als standaard instellen”.

Kies daarna “Alle documenten gebaseerd op de sjabloon normal.dotm”.

 

TESTIMONIAL

Gratis Cursus is ook op smartphone/tablet te raadplegen. Zo kun je waar je maar wil, op een leuke en relaxte manier je vaardigheden verbeteren!

Chloe van dosselaar

Chloë van Dosselaar

Designer

GRATIS UPDATES ONTVANGEN?

  top
  © Gratis Cursus 2020
  X