Gratis Cursus

Google Analytics geografische rapporten

Weet je waar jouw bezoekers vandaan komen? Weet je van welke plaats het meeste aantal conversies (voltooide contactformulieren, offerte aanvragen) vandaan komt? Google Analytics geeft meteen raadt!

Ga aan de slag met volgende vraagstukken:

 • Analyseer verkeer locatie per locatie
 • Doelen vergelijken voor verschillende regio’s

Geografie Google Analytics

In deze les leren we:

 Geografische rapporten raadplegen

 Conversies per locatie

 Demografische gegevens per locatie

Geografische rapporten raadplegen

De geografische rapporten zijn verstopt in de rapportnavigatie onder ‘Doelgroep‘ en vervolgens ‘Geo‘. Kies daar ‘Locatie‘ om een overzicht te krijgen van alle locaties.

Google Analytics geografie

Google Analytics kan geografische data makkelijk opdelen in volgende groepen:

 • Landen
 • Plaatsen
 • Continenten
 • Subcontinenten

Het is mogelijk om op elk land door te klikken om meer data te krijgen per land. Er wordt meteen een opsplitsing gemaakt per plaats (gemeente of stad). Standaard wordt er gesorteerd op hoogste aantal ‘Sessies‘. Ook hiermee kan je altijd spelen door op andere criteria te sorteren zoals ‘Gemiddelde sessieduur‘.

Een enorm handig en eenvoudig rapport om te verkrijgen als je een opdeling  per land of plaats wilt.

Conversies per locatie

Een overzicht krijgen per locatie is handig en zeer leerzaam. Ben je een lokale handelaar of zoek je enkel en alleen klanten in een bepaalde regio? Ga het meteen na in Google Analytics. Uiteraard wil je ook weten waar de contactaanvragen vandaan komen en welke locatie (land, plaats, continent, …) het beste presteert?

Ga daarom opnieuw naar ‘Geo‘ en klik op ‘Locatie‘. Ik wil dit in mijn geval nagaan voor België en Nederland (mijn website is in het Nederlands).

conversies per locatie google analytics

Merk op dat 84,56% van al het verkeer van België afkomstig is. Dit is 15,44% voor Nederland. Wat mij vooral opvalt is dat Nederlanders gemiddeld langer op de website blijven namelijk 1 minuut 13 seconden in tegenstelling tot slechts 59 seconden voor Belgen. Het conversieratio (doel: 5+ minuten) ligt hoger voor Nederland (6,18%). In België is dit 4,92%.

Wil je zelf doelen instellen om het engagement te meten van jouw bezoekers? → doelen aanmaken

Geografische data voor Google AdWords

Ook deze data is een goudmijn voor Google AdWords campagnes. Start vandaag nog een Google AdWords campagne om online leads te generen → gratis cursus Google AdWords

Demografische gegevens per locatie

Nu we weten hoe je conversies per locatie vergelijkt, kunnen we ook secundaire dimensies toevoegen aan geografische locaties. Boven de bekende ’tabelvorm’ vind je de knop ‘Secundaire dimensie

secundaire dimensie toevoegen google analytics

Hier kan je een extra dimensie (bv. leeftijd) aan de primaire dimensie (plaats) koppelen zodat je nog meer inzichten krijgt.

Ik voegde ook nog een extra geavanceerde filter toe (sessies groter dan 99) op volgend rapport te krijgen:

geografische en demografische gegevens

Ook hier valt meteen op dat voornamelijk de website www.gratis-cursus.be bezocht wordt in Antwerpen, Brussel en Gent alsook bij een vrij jonge doelgroep (18-34 jaar). Voornamelijk jongeren zijn op zoek naar gratis cursussen.

TESTIMONIAL

Gratis Cursus is ook op smartphone/tablet te raadplegen. Zo kun je waar je maar wil, op een leuke en relaxte manier je vaardigheden verbeteren!

Chloe van dosselaar

Chloë van Dosselaar

Designer

GRATIS UPDATES ONTVANGEN?

  top
  © Gratis Cursus 2020
  X