Bloemschikken Lente
Met concrete voorbeelden!
Er zijn verschillende redenen waarom mensen aan bloemschikken doen net zoals de plantenmaterialen die ervoor gebruikt kunnen worden. Meestal wil men iets visueel aantrekkelijks creëren, iets decoratief dat in een bepaalde omgeving past. Het oude gezegde ‘over smaak valt niet te twisten’ gaat ook hier op.
Als u bloemen kiest, kies dan degene die u mooi vindt. Uw werk zal er alleen maar makkelijker op worden als uw materialen gebruikt die u op voorhand al bevallen.
Hoeveel tijd en instappen (ook wel geld) u in de bloemsierkunst stopt, hangt volledig af van hoe fanatiek u ermee bezig bent. Het belangrijkste is dat u ervan geniet. Uw vaardigheden, de kwaliteit of staat van de bloemen of een slecht humeur beïnvloeden de manier waarop u met de materialen omgaat en dus ook het eindresultaat. Ontspan u, concentreer u op de mooie dingen waarmee u gaat werken en u haalt het beste uit uw bloemen.
Bloemschikken kan ook een prima therapie zijn: het werkt ontspannend en geeft voldoening. Het moet leuk en plezierig blijven. Wereldwijd doen miljoenen mensen, in verschillende stijlen, aan bloemschikken. Zo verschrikkelijk moeilijk kan het dus niet zijn. Begin eenvoudig en waag u aan iets moeilijkers als u enkele technieken onder de knie hebt.
De principes van bloemschikken
Net als bij andere kunstvormen is een goede toepassing van de basisprincipes uiterest belangrijk bij het bloemschikken. Dit zijn de principes:
- Evenwicht: fysiek en visueel evenwicht zijn even belangrijk. Kleur, textuur en lijnen spelen allemaal een rol in een evenwichtige creatie.
- Continuïteit: de relatie van een component met de andere componenten en met de pot.
- Verhouding: leunt dicht aan bij de continuïteit, maar verwijst naar de kwantitatieve relatie tussen de componenten.
- Ritme: ontstaat wanneer het oog door, in en uit de creatie wordt geleid door het gebruikt van lijnen, aantallen, patronen en kleur.
- Contrast: ontstaat door verschillende kleuren, texturen en vormen naast elkaar te plaatsen en draagt veel bij tot de harmonie.
- Harmonie: ontstaat door gelijkaardige kleuren, texturen en vormen naast elkaar te plaatsen. Dit zorgt voor een ontspannen en comfortabel gevoel.
- Dominantie: heeft te maken met verhouding. Een voorbeeld hiervan is de blikvanger in het midden van een creatie, die geaccentueerd wordt door de hoeveelheid componenten of een specifiek kleurgebruik. Hoeveelheid, grootte, kleur, vorm en textuur hebben allemaal te maken met dit principe. Te weinig zorgt voor een slappe, saaie creatie, maar te veel doet ze teniet en verstoort de relatie tussen de principes.
Als u deze principes in het begin zorgvuldig respecteert, worden ze vanzelfsprekend naarmate u vertrouwd raakt met de technieken.