Gratis Cursus

Horizontaal Zoeken

Wat kan je met de functie “horizontaal zoeken”?
Horizontaal zoeken is een vergelijkbaar met verticaal zoeken. Waar verticaal zoeken waardes haalt uit een verticale tabel (lijst), haalt horizontaal zoeken gegevens uit een horizontale tabel (lijst). De functie werkt dus met een horizontale tabel in plaats van een verticale tabel. De opbouw van de functie is ook zeer vergelijkbaar.

De functie luidt als volgt “=HORIZ.ZOEKEN(zoekwaarde;tabelmatrix;rij-index_getal;benaderen)

Horizontaal zoeken

Klik Hier Om Te Abonneren voor meer video’s ► http://bit.ly/GratisCursusBe Zoals je ziet bestaat de functie uit 4 verschillende stappen:

 1. Zoekwaarde: de waarde die je wilt opzoeken in de eerste rij van de tabel
 2. Tabelmatrix: de plaats van de tabel waarom Microsoft Excel moet zoeken
 3. Rij-index_getal: het nummer van de rij waar het gezochte gegeven staat. De eerste rij in de tabel heeft rangnummer 1.
 4. Benaderen (waar of onwaar): hier heb je 2 verschillende mogelijkheden namelijk “waar” of “onwaar”. Wanneer je waar typt zoekt Excel naar de best mogelijke waarde in de eerste kolom (als de exacte waarde niet voorkomt neemt Excel de grootste waarde die kleiner is dan de zoekwaarde). Wanneer je onwaar typt, zoekt Excel naar de exacte waarde.

Opmerking: het benaderen werkt volledig hetzelfde als horizontaal zoeken.

Functie: horizontaal zoeken

Horizontaal zoeken in Excel 2010

Concreet voorbeeld: horizontaal zoeken in Excel

We zouden graag een AdWords campagne opstarten om Gratis Cursus te promoten. We hebben reeds de maandelijkse zoekvolumes en zoekwoorden gevonden waarop we gevonden willen worden. Nu kunnen we ook “suggested bid” exporteren via een tabel. We zouden deze 2 tabellen (lijsten) graag samenvoegen tot 1 complete lijst.

 1. Plaats de cursor waar je het eindresultaat wilt bekomen.
 2. Gebruik de formule  “=HORIZ.ZOEKEN(zoekwaarde; tabelmatrix; rij-index_getal; benaderen)
  • –> Zoekwaarde: selecteer de waarde die je wilt zoeken, dit kan zowel een concreet getal zijn of een bepaalde celverwijzing.
  • –> Tabelmatrix: zoek de andere tabel (lijst) waar je gegevens wilt uithalen (dit kan ook op andere tabbladen staan!). Selecteer de volledige tabel.
  • –> Kolomindex_getal: kies het juiste rummer van de rij waar het gezochte gegeven staat, de eerste in de tabel heeft rangnummer 1.
  • –> Benaderen: maak een keuze uit “waar” of “onwaar”. In dit geval kiezen we voor onwaar omdat we een exact waarde zoeken.

TIP: je kan de functie horizontaal zoeken in Excel ook opbouwen met de knop Functie invoegen. De werkwijze blijft gelijk aan die van verticaal zoeken in Excel.


gratis cursus Excel

TESTIMONIAL

Gratis Cursus is ook op smartphone/tablet te raadplegen. Zo kun je waar je maar wil, op een leuke en relaxte manier je vaardigheden verbeteren!

Chloe van dosselaar

Chloë van Dosselaar

Designer

GRATIS UPDATES ONTVANGEN?

  top
  © Gratis Cursus 2020
  X