Gratis Cursus

9.2 – Complexe Excel Formules

Header-Excel

Complexe Excel 2010 formules

Eenvoudige formules hebben een wiskundige bewerking, zoals 5 + 5. Complexe formules hebben meer dan enkel en alleen een wiskundige bewerking, zoals 5 + 5 2. Wanneer er meer dan één bewerking in een formule voorkomt, wordt er rekening gehouden met de bewerkingsvolgorde. Deze volgorde vertelt welke bewerking er eerst wordt berekend. Om complexe formules te kunnen berekenen, moet je de volgorde van deze activiteiten goed kunnen begrijpen.

  ’10 minuten

[mashshare]
De bewerkingsvolgorde in Excel 2010

Excel berekent formules op basis van de volgende volgorde van bewerkingen:

 1. Bewerkingen tussen haakjes
 2. Machtsverheffen en worteltrekken (tot de macht)
 3. Vermenigvuldigen en delen, wat het eerst komt
 4. Optellen en aftrekken, wat het eerst komt

Excel oefening – Voorbeeld 1

Berekening_formules_in_Excel_2010Het volgende voorbeeld laat je zien hoe je te werk moet gaan met de volgorde van bewerkingen om een formule te berekenen:


Excel oefening – Voorbeeld 2

In dit voorbeeld zullen we bekijken hoe Excel een complexe formule kan berekenen met behulp van de volgorde van de bewerkingen. De geselecteerde cel zal het percentage weergeven van de witte “Pete Lilly zaden” t.o.v. de “totale verkochte Pete Lily zaden”.

Voorbeeld Excel formules

 1. Allereerst zal Excel de hoeveelheid verkochte zaden berekenen binnen de haakjes: (19 * 1,99) = 37,81 Witte Pete Lily zaden en (33 * 1,99) = 65,67 Totaal Pete Lily zaden.
 2. Ten tweede zal Excel het bedrag “Witte Pete Lily zaden” delen door het totaal Pete Lily zaden bedrag: 37,81 / 65,67 = 0,5758.
 3. Ten slotte zal het resultaat zich vermenigvuldigen met 100 om de waarde als percentage te  verkrijgen: 0,5758 * 100 = 57,58.

 

Op basis van deze complexe formule, zal het resultaat laten zien dat 57,58% van de totale Pete Lily zaden die verkocht waren uiteindelijk wit zijn. Je kan zien in dit voorbeeld dat het belangrijk is om complexe formules met de juiste volgorde van de operaties in te voeren. Anders zal Excel de resultaten niet nauwkeurig kunnen berekenen.


gratis cursus excel

Waarom een gratis cursus Excel volgen?

Volledig gratis 

Overal en altijd beschikbaar 

Begrijpbare video’s via YouTube 

 Downloadbare oefenbestanden 

 

→ GRATIS CURSUS EXCEL VOLGEN ←

TESTIMONIAL

Gratis Cursus is ook op smartphone/tablet te raadplegen. Zo kun je waar je maar wil, op een leuke en relaxte manier je vaardigheden verbeteren!

Chloe van dosselaar

Chloë van Dosselaar

Designer

GRATIS UPDATES ONTVANGEN?

  top
  © Gratis Cursus 2020
  X